Rodzaj zamówienia: 
Dostawy
Zamawiający: 
Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj, ul. Metalowców 33, 39-200 Dębica
Opis przedmiotu zamówienia: 

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj, ul. Metalowców 33, 39-200 Dębica zaprasza do złożenia oferty na realizację dostawy w postaci wilka do mieszania mięsa (1 szt.), mieszałki do mieszania farszu (1 szt.) oraz  kompletnej linii do gotowania oraz schładzania pierogów (1kpl.) w ramach projektu pn. „Podwyższenie konkurencyjności firmy MATEO poprzez wprowadzenie do oferty innowacyjnych produktów spożywczych” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa I. Konkurencyjna i innowacyjna gospodarka, Działanie: 1.4 Wsparcie MŚP, Poddziałanie: 1.4.1 Dotacje bezpośrednie, Wniosek o dofinansowanie projektu nr: RPPK.01.04.01-18-0636/16.

1. Rodzaj zamówienia: dostawy.

2. Nazwa zamówienia:

a) Wilk do mieszania mięsa (1 szt.);

b) Mieszałka do mieszania farszu (1 szt.);

c) Kompletna linia do gotowania oraz schładzania pierogów (1 kpl.).

Wspólny słownik zamówień CPV: 42000000-6 Maszyny przemysłowe, 42900000-5 Różne maszyny specjalnego zastosowania;

3. Wymagane parametry techniczne:

a) Wilk do mieszania mięsa (1 szt.) – CZĘŚĆ I

- Urządzenie do mielenia mięsa (rozdrabnianie sortowanego, niezamrożonego mięsa).

- Maszyna ze stali nierdzewnej, kwasoodporna.

- Wydajność niemniej niż 1000 kg/h.

- Pojemność kosza załadunkowego niemniej niż 50 kg.

- Średnica gardzieli 130 mm.

- Moc silnika 7,5 KW.

- Zasilanie 380V  50 Hz.

- Instalacja elektryczna.

- Obudowa KO.

- Kosz zasypowy KO.

- Gardziel ze stali nierdzewnej.

- Ślimak nierdzewny.

- Komplet sit + wózek na narzędzia.

Zamawiający zastrzega, iż złożenie ofert/y niespełniającej/ych ww. parametrów oznacza odrzucenie ofert/y na etapie oceny formalnej.

b) Mieszałka do mieszania farszu (1 szt.) – CZĘŚĆ II

- Mieszanie poprzez dwa krzyżujące się ze sobą mieszadła, umieszczone na różnych wysokościach.

- Zwarta konstrukcja.

- Sposób mieszania - dwa przeciwbieżne mieszadła łopatkowe.

- Zazębiające się łopaty umieszczone na wałach.

- Pojemność całkowita: niemniej niż 180 l.

- Wymiary Misy mieszałki 650 x 700 x 492 (gł) mm (tolerancja pojemności +/-50 mm).

- Sposób załadunku - Odgórny, dostosowany do współpracy z podnośnikiem wózków 200 l.

- Moc silnika – ok 2,2 kW.

- Płynna regulacja prędkości obrotowej mieszadeł w zakresie 15 – 60 obr. /min.

- Sterowanie ręczne oraz automatyczne.

Zamawiający zastrzega, iż złożenie ofert/y niespełniającej/ych ww. parametrów oznacza odrzucenie ofert/y na etapie oceny formalnej.

 

c) Kompletna linia do gotowania oraz schładzania pierogów (1 kpl.) – CZĘŚĆ III

W skład linii technologicznej wchodzą:

- Stół formowania pierogów.

- Podajnik pierogów.

- Sekcja gotująca.

- Wanna schładzająca.

- Transporter i prysznic do wanny schładzającej.

- Sekcja schładzająca.

- Agregat chłodniczy.

- Sekcja susząca.

- Okraszanie olejem.

 

Podstawowe parametry linii to:

- Moc grzewcza: niemniej niż 40 kW,

- Temperatura rdzenia po gotowaniu: niemniej niż 85°C,

- Temperatura po schłodzeniu: nie więcej niż 6°C.

- Całkowity wymiar części obróbki termicznej (gotowanie, hartowanie, studzenie) - długość nie większa niż 9,0 mb, szerokość nie większa niż 1,6 mb.

-  Elementy układu obróbki termicznej (gotowanie, hartowanie, studzenie) muszą być samodzielnymi urządzeniami, oraz musi być możliwość uwożenia ich w kształt liter L oraz U w pomieszczeniu produkcyjnym.

- Źródło ciepła - gaz ziemny.

- Pośrednie medium grzewcze - olej termiczny.

- Wydajność - nie mniej niż 400 kg/h gotowego produktu.

Zamawiający zastrzega, iż złożenie ofert/y niespełniającej/ych ww. parametrów oznacza odrzucenie ofert/y na etapie oceny formalnej.

4. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Oferent może złożyć ofertę na jedną, dwie lub trzy części (Wilk do mieszania mięsa – Część I, Mieszałka do mieszania farszu – Część II, Kompletna linia do gotowania oraz schładzania pierogów – Część III). Wybór ofert jest dokonywany odrębnie w stosunku do każdej części.

Kod CPV: 
42000000-6
Warunki udziału w postępowaniu : 

Do postępowania zostaną dopuszczeni oferenci spełniający następujące warunki:

  1. Prowadzą działalność gospodarczą w zakresie odpowiadającym przedmiotowi zamówienia.
  2. Udzielą gwarancji na wykonane przedmiot zamówienia na okres nie krótszy niż 24 miesięcy.
  3. Posiadają doświadczenie w zakresie dostawy/ montażu środków trwałych w postaci:

- wilk do mieszania mięsa – minimum 5 sztuk w okresie ostatnich 3 lat;

- mieszałka do mieszania farszu – minimum 5 sztuk w okresie ostatnich 3 lat;

- kompletna linia do gotowania oraz schładzania pierogów – minimum 5 sztuk w okresie ostatnich 3 lat.

  1. Nie są powiązani z Zamawiającym osobowo lub kapitałowo, tzn. nie występują wzajemne powiązania między Zamawiającym lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu Zamawiającego lub osobami wykonującymi w imieniu Zamawiającego czynności związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem procedury wyboru wykonawcy a wykonawcą, polegające w szczególności na:
  • uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,
  • posiadaniu co najmniej 10% udziałów lub akcji,
  • pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika,
  • pozostawaniu w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.

Zamawiający dokona oceny spełnienia wyżej opisanych warunków udziału Wykonawcy w postępowaniu wg formuły spełnia/nie spełnia na podstawie dokumentów załączonych do formularza ofertowego i oświadczeń. Brak któregokolwiek z wymaganych dokumentów lub załączenie ich w niewłaściwej formie lub niezgodnie z wymaganiami określonymi w niniejszym zapytaniu ofertowym będzie skutkowało odrzuceniem oferty, z wyjątkiem oferty Wykonawcy powiązanego osobowo lub kapitałowo z Zamawiającym, który zostanie wykluczony z niniejszego postępowania ofertowego.

Wykaz oświadczeń i dokumentów, jakie muszą dostarczyć Wykonawcy w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu zostały określone w punkcie VI. Wymagane dokumenty.

Termin składania ofert: 
poniedziałek, Marzec 5, 2018 - 15:00
Miejsce składania oraz otwarcia ofert: 

Ofertę należy złożyć w zamkniętej kopercie, opieczętowanej pieczęcią firmową Oferenta, adresem Zamawiającego (podanym poniżej) oraz zapisem: OFERTA NA DOSTAWĘ ŚRODKÓW TRWAŁYCH W RAMACH PROJEKTU „PODWYŻSZENIE KONKURENCYJNOŚCI FIRMY MATEO POPRZEZ WPROWADZENIE DO OFERTY INNOWACYJNYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH”:

  1. osobiście w siedzibie firmy Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj, ul. Metalowców 33, 39-200 Dębica
  2. pocztą, listem poleconym, kurierem na adres firmy: Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj, ul. Metalowców 33, 39-200 Dębica.

Oferta musi zostać złożona w nieprzekraczalnym terminie, do dnia 05.03.2018 r., do godz. 15:00 w siedzibie firmy Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj, ul. Metalowców 33, 39-200 Dębica. O terminie złożenia oferty decyduje data i godzina wpływu oferty do siedziby Zamawiającego (o złożeniu oferty nie decyduje data stempla pocztowego).

Otwarcie ofert nastąpi w siedzibie Zamawiającego w dniu 06.03.2018 r. o godzinie 10:00.

Kryteria oceny ofert, ich znaczenie (waga) oraz opis sposobu przyznawania punktacji: 

KRYTERIA WYBORU OFERTY

Zamawiający wybierze ofertę najkorzystniejszą, zgodnie z poniższymi kryteriami:

  1. Cena[1] – 60%
  2. Gwarancja – 20%
  3. Czas przystąpienia do usunięcia awarii – 20%

OPIS SPOSOBU PRZYZNAWANIA PUNKTACJI ZA SPEŁNIENIE DANEGO KRYTERIUM OCENY OFERTY

Ocena oferty zostanie obliczona z wykorzystaniem następującego wzoru:

Ocena = A + B + C, gdzie:

Ad A. Kryterium Cena zostanie obliczone wg następującego wzoru:

najniższa zaproponowana cena za wykonanie przedmiotu zamówienia / cena badanej oferty za wykonanie przedmiotu zamówienia x 60 punktów.

Przy czym, jeżeli cena oferty wyda się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzić będzie wątpliwości Zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez Zamawiającego lub wynikającego z odrębnych przepisów, w szczególności jest niższa o 30% od wartość zamówienia lub średniej arytmetycznej cen wszystkich ofert, Zamawiający zwróci się o udzielenie wyjaśnień w określonym terminie dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny. Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na Wykonawcy. Zamawiający oceniając wyjaśnienia, bierze pod uwagę obiektywne czynniki, w szczególności oszczędność metody wykonania zamówienia, wybrane rozwiązania techniczne, wyjątkowo sprzyjające warunki wykonania zamówienia dostępne dla Wykonawcy, oryginalność projektu wykonawcy oraz wpływ pomocy publicznej udzielonej na podstawie odrębnych przepisów. Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy, który nie złożył wyjaśnień lub jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami potwierdza, że oferta zawiera rażąco niską cenę
w stosunku do przedmiotu zamówienia.

Maksymalna liczba punktów, jakie może otrzymać oferta w tym kryterium wynosi: 60 punktów.

Ad B. Kryterium Gwarancja zostanie ocenione w następujący sposób:

  1. udzielenie co najmniej 48 miesięcznej gwarancji – 20 punktów
  2. udzielenie co najmniej 42 miesięcznej gwarancji – 15 punktów
  3. udzielenie co najmniej 36 miesięcznej gwarancji – 10 punktów,
  4. udzielenie co najmniej 30 miesięcznej gwarancji – 5 punktów,
  5. udzielenie krótszej niż 30 miesięcznej gwarancji – 0 punktów.

Maksymalna liczba punktów, jakie może otrzymać oferta w tym kryterium wynosi: 20 punktów.

Ad. C. Kryterium Czas przystąpienia do usunięcia awarii[2] zostanie obliczone wg następującego wzoru:

  1. przystąpienie do usunięcia awarii do 24 godzin od momentu zgłoszenia – 20 punktów,
  2. przystąpienie do usunięcia awarii do 36 godzin od momentu zgłoszenia – 15 punktów,
  3. przystąpienie do usunięcia awarii do 48 godzin od momentu zgłoszenia – 10 punktów,
  4. przystąpienie do usunięcia awarii do 60 godzin od momentu zgłoszenia – 5 punktów,
  5. przystąpienie do usunięcia awarii powyżej 60 godzin od momentu zgłoszenia – 0 punktów.

Maksymalna liczba punktów, jakie może otrzymać oferta w tym kryterium wynosi: 20 punktów.

Łączna ocena ofert:

Punkty uzyskane przez ofertę w ocenie oferty w Kryterium A, Kryterium B i Kryterium C zostaną dodane do  siebie i na tej podstawie zostanie obliczona łączna ocena oferty. Oferta w łącznej ocenie oferty może uzyskać maksymalnie 100 pkt.

Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta uzyska największą ilość punktów w łącznej ocenie ofert (łączna suma punktów uzyskanych przez Wykonawcę w kryterium A, B i C). Punkty będą liczone z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

 

[1] W przypadku podania ceny w walucie obcej, przeliczenie nastąpi wg kursu średniego Narodowego Banku Polskiego z dnia otwarcia ofert.

[2] Przez „Czas przystąpienia do usunięcia awarii” należy rozumieć czas przyjazdu ekipy naprawczej na miejsce zdarzenia i rozpoczęcia prac.

Termin wykonania zamówienia: 
niedziela, Czerwiec 17, 2018
Powiat: 
ropczycko-sędziszowski
Informacja na temat zakresu wykluczenia : 

W celu uniknięcia konfliktu interesów, zamówienie nie może być udzielone podmiotom powiązanym osobowo lub kapitałowo z zamawiającym. Przez powiązania kapitałowe lub osobowe rozumie się wzajemne powiązania między zamawiającym lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu zamawiającego lub osobami wykonującymi w imieniu zamawiającego czynności związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem procedury wyboru wykonawcy a wykonawcą, polegające w szczególności na:

  1. uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,
  2. posiadaniu co najmniej 10% udziałów lub akcji,
  3. pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika,
  4. pozostawaniu w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa drugiego stopnia lub powinowactwa drugiego stopnia w linii bocznej lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.
Warunki zmiany umowy: 
  1. Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia istotnych zmian postanowień zawartej umowy z wybranym Wykonawcą w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy.
  2. Zmiany w umowie będą dopuszczalne w szczególności w przypadku:
  • zmiany jakichkolwiek rozporządzeń i przepisów i innych dokumentów, w tym dokumentów programowych Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, mających wpływ na realizację umowy,
  • zmiany terminu realizacji dostawy z przyczyn niezależnych od Wykonawcy,
  • zmiany terminu płatności,
  • zmiany wynagrodzenia (zmiany urzędowej stawki podatku VAT, uzasadnienia ekonomicznego i/lub technicznego).
  1. Zmiany muszą być dokonywane w formie pisemnych aneksów do umowy podpisanych przez obie strony, pod rygorem nieważności.
Numer projektu: 
RPPK.01.04.01-18-0636/16